De Mosel – Economische realiteiten

In deel 1 van dit verslag over mijn wijnsafari naar de Mosel heb ik over de kleinschaligheid van de meeste producenten geschreven. In de loop van de week heb ik met een aantal van de wijnboeren tussen Cochem en Zell gesproken en werd één ding duidelijk: Wijnboer zijn langs de Mosel is geen makkelijk bestaan! Nu is dit zo voor boeren over de hele wereld  zoals zij hun bestaan voeren – uitgeleverd aan de wispelturigheid van de natuur, de fluctuaties van de markten en de brutale aanpak van de inkopers!

Torenhoge productiekosten

In Zell zit ik om de tafel met ’n jongeman, pas 25 jaar, die met tweedehandse kennis, veel hulp van z’n medeproducenten en een ijzere determinatie vooruit beurt. Over een glas Merler Königslay-Terrassen Riesling Spätlese Trocken 2011 legt Johannes Hallenbach van Weingut Hallenbach de realiteiten voor mij op tafel. Z’n vader overleed toen Johannes net zijn studie in economie afgerond had en  een lucratieve baan in de bankwezen had gekregen. Als enige zoon vond hij dat hij geen andere keus had als hun “Steillagen Weingut”, die sinds 1885 familiebezit is, over te nemen.

Samen met Johannes Hallenbach

Al het werk om de wijngaard te onderhouden en de wijn te maken, doet hij zelf. Zelfs voor hem is dit soms afzien. Vanwege de steile helling word alles handmatig gedoen. Het enigste dat Johannes uit  handen geeft is de bespuiting van insecticides die met een helikopter gedaan wordt. Dit jaagt Johannes in de buurt van 10.000 euro per keer uit zijn zak en helaas is dit meer als een keer per seizoen nodig (een gigantische kostenpost voor Mosel producenten!). Met de oogst worden alle vrienden en buren die geen eigen wijngaarden hebben, opgetrommeld om te helpen. Geld om arbeid in te huren is er niet. Ervaren wijnmakers uit de omgeving die ook zijn vrienden zijn en van zijn vader, geven raad met de vinificatie waar nodig. Ik heb in mijn hoofd enkele berekeningen gemaakt. Hallenbach heeft een productie van ca. 30.000 flessen van2.7 ha. De prijzen van zijn wijnen wisselen van 4 euro voor de “Qualitätswein” tot maar 8 euro voor wijnen met predikat! Ik vroeg hem of hij, ondanks zijn opleiding als econoom, hij een toekomst ziet als wijnproducent. “Ja” zeihij, “maar als ik rijk wil worden had ik beter in het bankwezen kunnen blijven”!

 

Toch maar een lagere gradering

Franz-Josef Hausmann heeft slechts1.2 haeigen wijngaarden bij Ernst. Overdag heeft hij een full-time baan en hij werkt ’s avonds en in het weekend op zijn hobby-boerderij. Zijn wijnen zijn “typisch” Mosel en de Riesling-Hochgewächs 2011 is uitzonderlijk drinkbaar (zo ook de Rivaner maar helaas zijn de rode wijnen wat minder….). Herr Hausmann is erg afhankelijk van lokale afname. Helaas vonden ze een wijn met predikat “te duur” en willen ze “gewone” wijn hebben. Dus kiest de wijnmaker om een wijn die Spätlese kwaliteit is, toch slechts Hochgewächs of Qualitätswein te benoemen. En het verschil? 1 euro!!! Zelfs de Hausmann Valwiger Herrenberg Riesling Auslese 2009 kost slechts 6,50 euro Gek toch? Voor mijn gevoel kan hij veel meer verdienen want al zijn de wijnen geen wereldtoppers, is dit voor die prijs echt een koopje! Herr Hausmann houdt vol: Als de prijs 5 euro passeert, willen de consument het niet.

 

Kamers te huur

Wat wel overal te zien is, zijn uithangbordjes met “Zimmer Frei”. Bijna iedere producent heeft ook kamers te huur, “weinprobe inclusief”, en te oordelen naar het aantal bezoekers die in het weekend langs de Mosel per fiets, te voet, per boot, motor of auto op en neer kachelen, is dit geen incidentele bijkomstigheid. En in ieder dorpje zijn minimaal een hotel,  meerdere Weinstubben en restaurants. Een aanrader is Wein- und Gästehaus M. Bai in Messenich! Wijnproeven wordt voor het eten gedaan en geen kleine proefbeetjes, nee volle glazen! Hier viel de Riesling Scheiferterasse 2011 Feinherb op en stak de Rielsing “S” (voor “Special”) 2011 als een paal boven water! Daar heerst een gezellige sfeer en het eten was voortreffelijk: Rieslingroomsoep, gerookte forel met asperges en verse aardbeien met Riesling mousse!

 

 Wat vond ik de Mosel fijn…..!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *