Veroudering van wijn

Hoe lang moet ik wijn bewaren? Makelijk gevraagd, moeilijk beantwoord! Of juist andersom?

Onlangs heb ik op de LinkedIn- groep van Perswijn de volgende vraag gesteld: Wat beschouwt u als een ideale ouderdom/rijpheid om kwaliteits rode wijn uit de nieuwe wereld te drinken? Mijn bedoeling was om te peilen  hoe wijnprofessionals in Nederland hierover denken. Uiteraard verwacht ik uiteenlopende meningen en die kreeg ik ook. Ik ben wel opgelucht over de uitslag. Iets meer dan de helft van de respondenten geeft aan tussen de 5 en 10 jaar.
Dat is ook mijn  opinie. Enige goede, van kwaliteitsdruiven gemaakte wijn baat bij flesrijping, vooral met verwijzing naar de integratie van tanninen en zuren en de ontwikkeling van een meer complex karakter. Zijn zulke wijnen onder ideale condities langer houdbaar? Zeker! Maar worden zij er beter, of te wel lekkerder van?  Uitzonderingen daargelaten, geloof ik dat goede rode wijn uit de nieuwe wereld het beste op dronk is tussen de 5 en 8 jaar na oogst.

Wat me wel de laatste tijd opvalt is, dat sommige wijndocenten, wijnprofessionals in de wijnhandel en zelfs sommeliers het moeilijk vinden om eenvoudige antwoorden op moeilijke vragen te geven. Dit blijkt ook uit het commentaar op mijn gestelde vraag. Als een deelnemer aan de Wijn Safari ‘Wijn-Spijs Workshop’ aan mij vraagt: “hoe lang kan ik goede Zuid-Afrikaanse rode wijn bewaren?”, heeft het dan zin om 30 minuten lang uitleg te geven over druivenrassen, gebieden, klimaatsveranderingen, jaargangen, terroir, moderne of traditionele wijnbereiding, en alle andere variaties? Is dit wat mijn klant wil weten? Nee! Wijndrinkers die niet veel kennis hebben, hebben weinig  aan een breedvoerige uitleg.

Soms denk ik dat wijnprofessionals geen eenvoudige antwoorden willen geven uit vrees dat onze complexe, ingewikkelde hobby voor Jan Rap en zijn maat begrijpelijk wordt. Dan wordt onze heilige koe volksbezit en heeft een snobistische elitaire vinoloog geen bestaansrecht meer. Wijn is immers in de eerste plaats om van te genieten en daar heeft iedere persoon toch het recht toe? Ik wil dat meer mensen van wijn gaan genieten en daarom geef ik wijncursussen. Maar het moet leuk blijven – voor hun en voor mij! Niet moeilijk doen – gewoon genieten! Begin daarmee en kennis, ervaring en passie komt vanzelf.

Lees ook deze stuk………..

Proost op een lekkere zomerse week!

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *