Wijnsafari op Texel

De Kroon van Texel

Texel is zeker niet de eerste plaats waaraan men denkt als er over wijngaarden in Nederland gesproken wordt. Maar fiets je langs de Rozendijk zie je ineens de wijnstokken staan! Rond een typische Texelse schuur staan ze netjes in rijen opgesteld, een keurig onderhouden wijngaard!

Noem dit dan maar een  “werkvakantie” maar ik ga op Wijnsafari!

 

Wijngaard De Kroon van Texel

Op deze dag hangt de zon aan een fel blauwe hemel en waait er een licht verkoelend briesje (volgens wijnmaker Jan-Jaap Kroon een “windstille” dag op Texel) – perfecte omstandigheden voor de druivenstokken. Een humusrijke bovenlaag op de zandbodem met een kleilaag diep daar onder is in theorie ook prima geschikt om druiven op te verbouwen maar de weersomstandigheden op Texel blijven lastig. Toch lukt dit Jan-Jaap prima! Met zijn droge humor en een ongecompliceerde kijk op zijn bedrijf, geeft hij een leuke en informatieve rondleiding.

 

De wijnen

De rondleiding word afgerond met een proeverij in de omgebouwde schuur. De eerste wijn die wij geschonken kregen is een droge witte wijn van de druivensoort Johanniter. De zuren en geur van groene appelen waren zeer aanwezig en de afdronk is lang. Deze wijn is prima voor een zonnige dag op een terras. Daarna volg een halfdroge Riesel. Met 18 gram restsuiker drinkt dit makkelijk weg maar met een voller mondgevoel is deze wijn ook goed geschikt om bij eten te serveren, vooral schelpdieren en sushi! Als laatste krijgen wij een rosé van Regent.

          

Opvallend is dat alle wijnen 11,5% alcohol per volume hebben. Dit is een bewuste keuze van de wijnmaker. “Ik vind dit een eerlijke weerspiegeling van het klimaat. Als mijn wijnen 13 of 14% alcohol zouden hebben zou dit als ongeloofwaardig overkomen.”

Als je voldoende suikergehalte in de druiven behaalt om een goede wijn met hoger alcoholpercentage te kunnen maken, waarom dan niet? Maar dit is mijn mening.

Wijngaard de Kroon van Texel is zeker een bezoek waard: voor de uniekheid van de wijnen en hun oorsprong, de informatieve rondleiding en de schitterende omgeving.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *