Pinotage – Zuid-Afrikaans paradepaardje?

Toen Professor Perold in 1925 een kruizing tussen de druivenrassen Pinot Noir en Hermitage (Cinsault) bewerkstelligde, heeft hij de wijnbouw in Zuid-Afrika een cadeau in de hand gestopt. Pinotage is ECHT Zuid-Afrikaans! Tegenwoordig wordt dit alleen nog  in Zuid-Afrika commercieel verbouwd hoewel er experimentele aanplant in ander nieuwe wereldlanden is. Hoe snel Pinotage uit bijvoorbeeld Chili of Australië op de markt komt, weten wij niet. Dus voorlopig blijft Pinotage synoniem met Zuid-Afrika!

Diverse stijlen Pinotage

Vaak hoor ik vele negatieve of zelfs neerbuigende opinies over Pinotage waarbij ik me afvraag hoeveel Pinotage die persoon al geproefd heeft om tot een dergelijke conclusie te komen. Het valt niet te betwisten dat alle Pinotage niet bij iedereen in de smaak zal vallen.. Daarvoor worden er te veel diverse stijlen geproduceerd. De meeste comercieel beschikbare Pinotage is ongecompliceerde wijn met een uitgesproken fruitig karakter met tonen van kaneel, vanille en misschien een tikje kruidnagel. Dan is er de huidige Pinotage-mode die ooit uit een “Ooops!” in de kelder is ontstaan – Koffie Pinotage. Diemersfontein heeft aan de hand hiervan cultstatus verkregen en snel daarna is de trend opgepakt: Cafe Culture van de KWV, Chocochinotage en andere onuitspreekbare namen. Kenmerkend van deze trend is een overdaad aan tonen mokka en vanille vanwege zware “toasting” van de barriques. Veel wijnmakers en “serieuse wijnliefhebbers” vinden dit maar niks. Zelf vind ik het in de meeste gevallen vaak iets te zoet en niet echt lekker maar er worden voldoende flessen van verkocht om te constateren dat er wel veel liefhebbers zijn!

In de klassieke stijl is Kanonkop de koploper. In een onlangs gehouden blindproeverij is duidelijk gebleken dat het voorouderschap van Pinot Noir goed merkbaar was in deze wijn: Het rode fruit goed in balans met flinke zuren en droge, stoffige tannines. De Pinotage wijnen van Grangehurst behoren ook tot deze toppers. Verder zijn er ook veel producenten die de goede middenweg vinden tussen de natuurlijke fruitigheid van de druif, de juiste rijpheid en de juiste houtlagering. Nog een groep levert grondige bewijzen dat Pinotage een uitgesproken terroirwijn is. Kleinschalige ambachtelijke producenten zoals Scali, De Waal en Lammershoek maken uitstekende Pinotage met een uitgesproken regionaal karakter.

 

Pinotage Association

Mr. Pinotage himself, Beyers Truter van Beyerskloof, staat aan de leiding van de Pinotage Association die ten doel heeft om Pinotage als paradepaardje voor het Zuid-Afrikaanse wijnbedrijf te vestigen. “South Africa has both practical and patriotic reasons for aggressively promoting Pinotage as a grape varietal which provides wines of superior quality, wines which can hold their own against any varietal from any wine-growing region of the world. Pinotage is the trump card of the South African wine industry. This is the philosophy that underlies the existence of the Pinotage Association” aldus Beyers Truter.

Is de wereld dit met hem eens? Helaas, nog niet. Pinotage heeft vaak te kampen met negatieve pers en uitspraken over bijvoorbeeld “gebrand rubber”. Deze berichten van een Britse journaliste heeft de druif veel schade berokkend. Zelfs bij vooraanstaande opleidingsinstanties in Nederland, zo is mij verteld, wordt “gebrand rubber” als een “kenmerkende geur van Pinotage” omschreven. ONZIN! Overrijp fruit, hevige extraksie en minder bekwame wijnmakers zijn verantwoordelijk. Proef maar eens een Kanonkop, Grangehurst of Scali en je merkt het verschil zelf……..

De toekomst van Pinotage houdt veel belofte in. Grondig onderzoek, experimenten, wijnmakers met visie en lef – dit zijn de ingrediënten om van Pinotage iets groots te maken!

Is Pinotage Zuid-Afrika z’n paradepaardje? Nog niet, maar dit komt er aan!

Zie www.pinotage.co.za voor meer informatie.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *